About

Design Drawing 2013 - Concept Sketch

Design Drawing 2013 - Concept Sketch

 

The Blue Room is the creation of a space within space.  A new room is installed through an act of subtracting all that is ‘aggregated background’ by the addition of non-discriminating colour.  An implied block of colour volume is conceptually placed within the parkettes.  All background elements (ground, adjacent wall surfaces, mechanical equipment, fastenings, utility structures, supports, etc.) take on the colour and fade into the subtraction.  As a result, the new positive space appears in its 3-dimensional implication.  

This new positive background now acts as void, upon which all foreground elements appear with deliberate presence.  Elements, such as benches, planting, persons, animals, etc., intersect the space of the room coming into sharp focus as they are removed from the background.  Similar to a 3 dimensional ‘green screen’ in film production, the space becomes stage and canvas.

From a distance, the space acts as signifier of the void, a robust burst of colour that breaks out as a solid from the aggregated surrounding material and tonal palette.  From within, it is an experiential void, a momentary visceral separation from context.

Three installations of the Blue room are all located along College Street in Toronto Ontario within the extents of the College Promenade BIA.

 

The Garden at Roxton Road

The Storefront at Ossington Avenue

The Living Room at Dovercourt Road

 

 

Artist

Stanislav Jurkovic | uoai

uoai.ca

blueroom@oodesignco.co

#blueroomcollege

The Blue Room was realized in conjunction with PMA Landscape Architects as part of the wider Streetscaping  Development Project within the area of the College Promenade BIA.

This project is realized through the support of the City of Toronto and the College Promenade BIA. 

 
Design Drawing 2013 - The Garden: Roxton Road

Design Drawing 2013 - The Garden: Roxton Road

Design Drawing 2014 - The Living Room: Dovercourt Road

Design Drawing 2014 - The Living Room: Dovercourt Road